ကဲ ဒီစေန တနဂၤေႏြ အားလပ္ရပ္မွာ ေတာ့ အိမ္မွာ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ စားျဖစ္ပါတယ္ရွင္။ အခုတေလာ မုန္႕ဟင္းခါး လုပ္ စားခ်င္စိတ္ေတြပဲ ေပၚေနတယ္ေလ။ အမွန္အကန္ စားသံုးသူ မုန္႕ဟင္းခါးခ်စ္သူ ညီမေလးကို မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္ေကၽြးဖို႔ တစ္ေယာက္ တည္း စိတ္ေအးလက္ေအးနဲ႕ မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ ကၽြန္မ ခ်စ္သူ ကေတာ့ မုန္႕ဟင္းခါးဆို ျမင္တာနဲ႕ စိတ္ပ်က္လက္ပ်က္ ဒီေန႕ေတာ့ ေသပါျပီ အာေခါင္ျခစ္ ေအာ္ပါ ေတာ့ တယ္။ ကၽြန္မ ၾကိဳက္လြန္းလို႕ တစ္ေန႕တစ္ေန႕ ဘယ္ေလာက္ ခ်က္စားျဖစ္လဲဆိုရင္ မုန္႕ဟင္းခါးေတာင္း ေသးေသး ေလး ေတြကို ထပ္ထပ္ျပီး ၾကြပ္ၾကြပ္ အိတ္ၾကီးနဲ႕ထည့္ထားတာ လ်ွံေနပါျပီ။
မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္ေနရင္း သူငယ္ခ်င္းေတြကို မုန္႕ဟင္းခါး အလြယ္ ခ်က္နည္းေလး ေျပာျပမယ္ေနာ္။ အရင္ဆံုး ဂ်င္းတက္ေလး နည္းနည္း၊ စပါးလင္နည္းနည္း ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ပဒဲေကာတက္ေလး က်န္လို႕သူ႕ပါ နည္းနည္း ထည့္ႏႊာလိုက္တယ္။ အကုန္ႏႊာျပီးခ်ိန္ မွာေတာ့ အကုန္ ေပါင္းျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္း လိုက္တယ္။ ၾကက္သြန္နီ ကိုေတာ့ ေလးစိတ္ေလး တံုးထား တယ္။
ေနာက္ျပီးေတာ့ နုတ္ခမ္းေမႊးနဲ႕ငါး ငါးခူထင္တယ္ေနာ္ အဲ့တာကို မီးက်ပ္တိုက္ကင္ထားတာ တစ္ေကာင္ ၀ယ္ ထား တာကို အေရခြံ ေလးေတြ ခြာျပီး အသားေလးေတြခ်ည္း မွ်င္ယူတယ္။ ထုိင္းမွာက ငါးအရွင္ေတြကိုပဲ ထု ေထာင္း ရိုက္နွက္ျပီး ေရာင္းေပးလို႕ အရင္က ငါးအရွင္ ေခါင္းထုကို ျပဳတ္ခ်က္ရတာ စိတ္ထဲ ေတာ္ေတာ္ေလး မေကာင္း တာနဲ႕ ေနာက္ပိုင္း ငါး က်ပ္တိုက္ ကင္ေလး ေတြပဲ ၀ယ္စားျဖစ္ေတာ့တယ္။ ကဲ ဟင္းခ်က္ဖို႕ အသင့္ျဖစ္ျပီဆိုေတာ့ ျမန္မာျပည္ကလာတဲ့ ေမႊးတံဆိပ္ ပဲအက်က္မူန္႕ကို ေရေအးေအးနဲ႕ ေျဖးေျဖး ခ်င္း ေမႊျပီး ေခ်ထားတယ္။ေနာက္ ၾကက္ဥေလးေတြကို ျပဳတ္ နွစ္ျခမ္း ေလးေတြ အရင္ခြဲပါတယ္။ ျပီးရင္ ေတာ့ ပါးပါး ေလးေတြ တစ္ခ်ိဳ႕ လွီး တစ္ခ်ိဳ႕ ေလးစိတ္ ခြဲထည့္မွာပါ။ဟင္း စခ်က္ ပါေတာ့မယ္။ ဆီထည့္ျပီး ဆီက်က္ျပီ ဆိုတာနဲ႕ ခုနက ညက္ ေနေအာင္ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္းတက္ စပါးလင္ ေတြကို ထည့္ေမႊ ပါတယ္။ နႏြင္းမူန္႕နဲ႕ ငရုတ္သီး အစိမ္းမူန္႕ကို ထည့္ေမႊ ပါတယ္။ ေနာက္ ပုဇြန္ငါးပိ နည္းနည္း ထည့္ပါတယ္။ အားလံုး ၾကြပ္ေနေအာင္ ဆီသတ္ျပီးခ်ိန္မွာေတာ့ ခုနက ငါးအသားမ်ွင္ ေလး ေတြကို ထည့္ျပီး ဆီနာနာသတ္ပါတယ္။ ငါး အသား ေက် သေလာက္ ရွိျပီ ဆိုရင္ေတာ့ ခုနက ငါးေခါင္း ေလးေတြ အရိုးေလး ေတြ က်န္တာကို ေထာင္းထားတဲ့ ငါးရည္ကို စစ္ျပီး ထည့္ပါတယ္။ ေနာက္ ပဲမူန္႕ ေဖ်ာ္ရည္ ကို ထည့္ ပါတယ္။ ေရအေလာေတာ္ ေလာက္ေလး ထည္ျပီး ဟင္းအိုးကို ေျဖးေျဖး ခ်င္း ေမႊျပီးခ်ိန္ မွာေတာ့ အခ်ိဳမူန္႕ ဆား နည္းနည္း ငံျပာရည္ အခ်ိဳရည္ကို အေပါ့အငံ လိုသလို ျမည္းျပီး ထည့္ပါတယ္။
ဟင္းရည္ ပြက္ပြက္ ဆူ လာတဲ့ အခ်ိန္မွာ ၾကက္ဥျခမ္း ေလးေတြ ကို အစိတ္ ေသးေသး ေလးေတြ စိတ္ျပီး ဟင္းရည္ ထဲကို ထည့္ပါတယ္။ ေနာက္ ဟင္းရည္ က်က္တဲ့အခ်ိန္မွာေတာ့ ၾကက္သြန္ဥနီ စိတ္ေလးေတြ ကို ထည့္ ပါတယ္။ ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ငရုတ္ ေကာင္းေစ့ ေလးေတြကို မူန္႕ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားကို အေပၚက ျဖဴးလိုက္ ပါေတာ့ တယ ္ရွင္ ကဲ မုန္႕က်က္ျပီ ေနာ္။ မုန္႕ဟင္းရည္ က်ေအာင္ေတာ့ နည္းနည္းေလး ေစာင့္ေပး ပါဦး ေနာ္။
ကဲ ဒါေတြကေတာ့ မုန္႕ဟင္းခါးထဲ ထည့္စားဖို႕ အဆာပလာေလးေတြပါ။ ၾကက္သြန္နီနဲ႕ အအီေျပ သံပုရာသီး စိတ္ေလး ေတြပါ။ ကၽြန္မ ကေတာ့ မုန္႕ဟင္းခါးပဲ ျဖစ္ျဖစ္ မုန္႕တီပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အုန္းနို႕ ေခါက္ဆြဲပဲ ခ်က္စားစား ဘာပဲ စားစား ၾကက္သြန္နီ ပါးပါး လွီးတာကို ထည့္စားပါတယ္။
ဒါကေတာ့ နံနံပင္ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ အရြက္ ဖားဖားေလးေတြနဲ႕ ပဲသီးစိမ္း ေတာင့္ ၾကြပ္ၾကြပ္ ေလးေတြ။ ေနာက္ ကၽြန္မ ၾကိဳက္လို႕ သိပ္ခ်ိဳတဲ့ ထိုင္းပဲပင္ေပါက္ ျဖဴျဖဴ ထြားထြာ းေလးေတြ ထည့္စားပါတယ္ရွင္။
ကဲ စားၾကစို႕ေနာ္ မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ စား နုိင္သ ေလာက္ေလး ထည့္ ၾကိဳက္ တတ္ရင္ေတာ့ ဟင္းရည္ထဲက ဘဲဥဖတ္ မ်ားမ်ား ၾကက္သြန္နီဥ မ်ားမ်ား ထည့္ေနာ္ နံနံပင္ေလး ညွပ္ထည့္ ပဲသီးေလး ပါးပါးလီွးထည့္ ပဲပင္ေပါက္နဲ႕ ၾကက္သြန္နီၾကိဳက္ရင္ ထည့္ေပါ့။ ဆီခ်က္ ေလးလဲ ထည့္စားေနာ္ ေမႊးေမႊး ခ်ိဳခ်ိဳေလး ေနာက္ သံပုရာသီးေလး တစ္စိတ္ ေလာက္ ညွစ္ထည့္ ေမႊးလဲ ေမႊးတယ္ အအီလဲ ေျပတယ္။ ေနာက္ဆံုးကေတာ့ မဆုမြန္ အၾကိဳက္ ငရုတ္သီးမူန္႕ တစ္ဇြန္း အျပည့္ ေမာက္ေမာက္ ေလး ထည့္စားတယ္။ ကဲ ျမန္မာျပည္ အလြမ္းေျပ မုန္႕ဟင္းခါးေလး ခ်က္စားျဖစ္တယ္ ကိုယ့္လက္ရာ ေတာ့ ကိုယ္ အျမဲၾကိဳက္တယ္ အားေပးတယ္ ဘယ္သူစားစား မစားစား ေပါ့။ ညီမေလးနဲ႕ ကိုယ္နဲ႕ အျပတ္ တီးတာ တစ္ေယာက္ သံုးပန္းကန္ ဒယ္အိုးကို တစ္၀က္က်ိဳးေရာပဲ။ အစ္မညိဳ အတြက္ကေတာ့ ပန္းကန္လံုး ရွိဘူးကြယ္ ပန္းကန္ျပားသလိုလို လံုးသလိုလို ေလးပဲရွိတယ္ ဒါေလးနဲ႕ပဲ စားေနာ္ အေအးျမန္တယ္။ ကၽြန္မ ဘေလာ့ခ္ ေလးကို အလည္လာတဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြလဲ အ၀စားသြားၾကေနာ္။
မုန္႕ဟင္းခါးစားရေအာင္ေလ
Posted by မဆုမြန္ at Sunday, May 24, 2009
Labels: ရိုးရာအစားအစာ
10 Comments:
ဟီး စားခ်င္လိ္ုက္တာေနာ္
ဟာဟ စားရျပန္ျပီ မုန္.ဟင္းခါး ၊၊ ေက်းဇူးပါ မေန.က GoldenMind ဆုိတဲ့ ယုိးဒယားကုန္တုိက္ ကုိ ေရာက္ေတာ့ အစ္မေျပာတဲ့ မုန္.တီ ပလတ္စတစ္ ျခင္းေလးေတြ ေတြ့ေတာ့ အစ္မကုိေတာင္ ေျပးျပီးသတိယမိေသးတယ္ ၊၊ သေဘၤာသီးေတာင္း သြားစားတုိင္းေရာက္တယ္ သတိမထားမိဘူး အစ္မစာ ဖတ္ျပီးမွ သတိထားျပီးျမင္တယ္္ ၊၊ ၃က်ပ္ခြဲ ေပးရတယ္ တစ္ျခင္း ကုိ ....ေသေသသပ္သပ္ေလးေတြ လုပ္ထားတာ .... ယိုးဒယားသေဘၤာသီေထာင္းေလး လုပ္ပါအံုး ၊၊ သေဘၤာသီးသုတ္ၾကိဳက္တယ္ ၊၊ ဒီမွာ ၀ယ္ ခဲ့တာ ခပ္လတ္လတ္တစ္လံုးကုိ ၂က်ပ္နီးပါးေပး ခဲ့ရတယ္ ၊၊ သရက္သီစိမ္းက တစ္လံုးတစ္က်ပ္ေလာက္ က်တယ္ အေလးခ်ိန္နဲ့ေရာင္းတာ....... ခ်ဥ္စပ္သေဘၤာသီးေတာင္းေလး တစ္ပဲြ ေလာက္ ေရာင္းပါ အံုး ဟာဟ ........
အုိးဘဲဥနဲ႔ တစ္ပဲြေပးပါ။ ပဲသီး၊ ပဲပင္ေပါက္၊ နံနံအကုန္ထည္႔ေနာ္။ :D
ညီမေရ.. မုန္႔ဟင္းခါးကေတာ့ ဘယ္အခ်ိန္စားစား မဝဘူးညီမေရ.. အခုလည္းၾကည့္ၿပီး တဝႀကီးစားခ်င္သြားၿပီ...
ဟုိတေန႔က ရခုိင္မုန္႔တီ.. ဒီေန႔ မုန္႔ဟင္းခါးပါလား။ တုိ႔လည္း မုန္႔ဟင္းခါးၾကိဳက္တယ္။ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားတာေတာ႔ အုန္းနုိ႔ေခါက္ဆဲြထဲမွာပဲ ထည္႔စားဖူးတာ.. အထူးအဆန္းပဲ..စားၾကည္႔ဦးမွ..။ ပဲပင္ေပါက္ေတြထည္႔စားတာကေတာ႔ သူတုိ႔ရဲ႕ ခနုမ္က်င္း ပံုစံမ်ိဳးနဲ႔ တူေနမလားပဲေနာ္..။ သူတုိ႔မုန္႔ဟင္းခါးအဖတ္ကေတာ႔ ျမန္မာမုန္႔ဟင္းခါးအဖတ္နဲ႔ေတာ႔ သိပ္အရသာမတူလွဘူးေနာ္..မဆုမြန္တုိ႔ဆီမွာေတာ႔ ဘယ္လုိလည္း မသိဘူး။ စားေကာင္းမယ္႔ပံုပဲ.. စားၾကပါ..အမိေျမနဲ႔ ေ၀းေနတဲ႔သူေတြအတြက္ မ၀ ဘဲေနမွာစိုးလုိ႔ ငမ္းရံုေလးပဲ.. :))
ၾကက္သြန္နီပါးပါးေရာထားတဲ့ မုန္ ့ဟင္းခါး တစ္ခါမွ မစားဖူးဘူး။
စားေကာင္းလား မ...
မုန္႔ဟင္းခါး လာစားတယ္ မဆုမြန္ေရ၊ ေကာင္းလိုက္တာ ျမင္တာနဲ႔ ေတာ္ေတာ္ စားခ်င္စရာပါ
စားခ်င္စရာၾကီးမို ့ မေနႏိုင္ဘူး...
တစ္ပြဲေပးပါ...
မုန္႔ဟင္းခါးဆို အသားကုန္ၾကိဳက္..
ဒီေန႔ေတာင္ ျမန္မာတန္းသြားျပီး
မုန္႔ဟင္းခါးစားလာခဲ့ေသးတယ္..
မဆုမြန္လုပ္သလို လုပ္စားၾကည့္ခ်င္တယ္..
စားခ်င္လိုက္တာ ...
ညီမကေတာ့ အပ်င္းထူတာေလ .. အဲလိုမ်ိဳးဆိုခ်က္ကိုစားျဖစ္မွာမဟုတ္ဘူး .. အျမဲရယ္ဒီမိတ္ပဲ .. ဒါေတာင္ အမေတြလုပ္ေပးမွစားတာ .. ကိုယ္တုိင္ခ်က္ဖို႕ စိတ္ကိုမကူးဘူး .. ဟီး :D
စားလို႕ေကာင္းမယ္ပံုပဲ .. စားခ်င္တာ ခုဗိုက္ဆာေနတာ း( (သနားဘာဒယ္ေနာ္ .. :P)
Post a Comment