စားလည္းဒီစိတ္ကြယ္

အသည္းေရာင္ ဘီ္ ပိုး၊ စီပိုးမရွိပါ ဟူေသာ မွတ္ခ်က္ ကို ဆရာ၀န္ထံမွ ကိုယ္ ၾကား လိုက္ ေသာ အခါ တြင္ သာမန္ ေပ်ာ္ ရႊင္မူ ထက္ပိုကာ အေတာ္ေလးပင္ စိတ္ ခ်မ္းသာမိေလ၏။ ခပ္တည္တည္ လုပ္ထားရေသာ္လည္း စိတ္ထဲမွာ ရွိေန သည့္ ခပ္ရႊင္ ရႊင္ အေတြးက ေတာ့ တန္သည္ လို႕ပင္..

တကယ္ဆို ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ လမ္းေဘးအစားအစာမ်ားကို အားရပါးရ စားေသာက္လာတာ အသည္း ေရာဂါ မကူးစက္ ခဲ့ သည္မွာ လြန္စြာကံေကာင္းလွသည္။

တေန ့ကပင္ ဆုမြန္ က ဂီ်ေတာ့ကေန ေမးလာသည္။ "အမေရ လမ္း၅၀ ထိပ္က အညာသား အထမ္း သမားေလး ေရာင္းတဲ့ သေဘာၤသီးသုပ္နဲ ့ ဆား နံ ့သင္းတဲ့ ရခိုင္ မုန္ ့တီ ေလး မစားခ်င္ဘူး လားဟင္”တဲ့။ ဘယ္လို ေျပာပါ လိမ့္ကြယ္ တေရးႏိုး ထေကၽြး ေတာင္ မငူမေငါင္ဘဲ စားခ်င္စမ္း လွသည္။

အမွန္ေတာ့ ငယ္စဥ္ထဲကပင္ မိဘေတြက လမ္းေဘး အစားအေသာက္ကို အက်င့္ လုပ္မေကၽြးပါ၊ သို႕ေသာ္ ထို အေလ့ အထသည္ ေနရာေပါင္း မ်ားစြာ ေလွ်ာက္သြားေနရေသာ ဂ်ာနယ္ သတင္းေထာက္ ဘ၀မွာ ပ်က္ေလ၏

တေန ့တည္း မွာပင္ အစိုးရဌာနရုံးေတြကို ေရာက္ခ်င္လည္း ေရာက္။ ဘုရင့္ေနာင္ ပြဲရုံလို ေနရာမ်ဳိး သြားခ်င္ လည္းသြား. ဟိုတည္ၾကီး ေပၚက ဧည့္ခံပြဲမွာ လည္း ရွိခ်င္ ရွိေနျပန္သည္။ သည္ေတာ့ အိမ္က ထမင္းခ်ိဳင့္ကိုသြား ေလရာ ယူဘို႕ မျဖစ္ႏိုင္ေတာ့ ေန ့လည္စာကို ေရာက္ သည့္ ေနရာတြင္ ၾကံဳသလို စားရသလို ရန္ကုန္ေနရာအႏွံ ့က စားေသာက္ဆိုင္ ထမင္းဆိုင္ အသုပ္ဆိုင္ မစားဘူး တာ ခပ္ရွားရွားပင္။

ဒီၾကားထဲ ဆရာ၀န္ေတြႏွင့္ ရင္းႏွီးကာ က်န္းမာေရးအသိ မေတာက္တေခါက္ကေလးေၾကာင့္ အသည္းေရာင္ ဘီတို ့ စီတို ့ ကူးစက္မွာကိုလည္း ေၾကာက္ သူတည္း..

တခါတေလ ထို အေတြး၀င္ပါက သန္ ့ရွင္း သန္ ့ျပန္ ့ေသာ ဆိုင္ကို ေရြးခ်ယ္ျခင္း ပူေသာ အစာကို စားေသာက္ ျခင္း တို ့ လုပ္ေသာ္လည္း အေပါင္းအသင္းမ်ားႏွင့္ ေတြ.ပါက လမ္းေဘးဆိုင္ကိုသာ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ ထိုင္ၾကျပန္ သတည္း..

ပုဇြန္ေတာင္ လမ္း၅၀ဘက္ကို ဘက္ကို ဘဲ ေရာက္သည္ ဆို ပါေတာ့ ထိုနားမွာ လူတြင္က်ယ္ လုပ္ေနေသာ ကုမုျဒာ ဂ်ာနယ္မွ မဆုမြန္တို ့ႏွင့္ ဆုံေလ့ရွိ၏။ စစ္ေရာင္ ရွပ္ အကီ်ံတဖားဖား ႏွင့္ ဂလန္ဂလား ဆုမြန္ႏွင့္ ေတြ႕ပါက သူက သူ စားေနက် အညာသားေလးမ်ား ဆိုင္း ထမ္း အာပူလ်ွာပူ မုန္႕တီဆိုင္ကို ေခၚကာ ဧည့္ခံတတ္သည္။ ကိုယ္က သေဘာၤသီးသုပ္ စားေလ့ရွိျပီး သူကေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ ရခိုင္ မုန္ ့တီ ေသာက္ေလ့ ရွိသည္။

မဆုမြန္သည္ စားရင္းႏွင့္ ပါးစပ္ေရာ လက္ပါ အျငိမ္ေနသည္မဟုတ္ ဆုမြန္က မုန့္တီထဲကို ဟင္းေရ ထပ္ထဲ့ ခိုင္းလိုက္ အခ်ဥ္ရည္တိုု ့ ငံျပာရည္တို႔ အေၾကာ္တို ့ လက္က ထည့္ခိုင္းသလို ပါးစပ္ကလည္း “ေဟး ဒီေန့ဘာထူးေသးလဲ" နင္တို ့ကို စည္ပင္ေတြ လိုက္ဖမ္း ေသးလား လိုင္းေၾကး ဘယ္ေလာက္ေပးရလဲ " စသည္ ျဖင့္ သတင္းေထာက္ ပီပီ ေမးခြန္းမ်ားျဖင့္ အသုပ္ျပင္ေနသူ အေရာင္းသမားေလးကို ေမးျမန္း ႏွိပ္စက္ ေသး သည္။

ထိုမွအစ လမ္းငါးဆယ္မွသည္ ဆူးေလအထိ စီတန္းရွိေနေသာ ဆိုင္းထမ္းသည္ေလးေတြကို ႏွစ္ ျခိဳက္စြာ အားေပး ခဲ့သလို ရန္ကုန္ ညေနခင္း ေတြမွာ ေယာက္လမ္းအနီးအနားက ျဖတ္သြားသူမ်ားဟာ လမ္းေဘး ဆိုင္ေလးေတြမွာ ထိုင္စား ေနၾကေသာ ကိုယ္ႏွင့္ အေပါင္းအသင္းေတြကို မၾကာခဏ ေတြ.ဘူးၾကေပလိမ့္မည္။

တခါတေလ 7 days news journal က သတင္းေထာက္ အေက်ာ္အေမာ္မ်ား ျဖစ္တဲ့ သီဟ တိုု ့ ဘုတ္ဘုတ္တိုုႏွင့္ ေတာင္ ဆုံပါေသးသည္။ က်န္းမာေရးသတင္းမ်ားကို ဂ်ာနယ္ေတြမွာ ေရးသူေတြ ျဖစ္ေသာ္လည္း ထိုအသုပ္သည္ ေလးမ်ား၏ သန့္ရွင္းမွဳ ကိုေတာ့ ကိုယ္တုိ ့ေမ့ထားၾကသည္။

အစားအေသာက္မွာ မ်ိဳးခ်စ္စိတ္ရွိေသာ ကိုယ္ဟာ ယခုအခ်ိန္ထိ ငံျပာရည္ႏွင့္ ငရုတ္သီးမုန္ ့ထုပ္ကို အေျခခံကာ ေန ့တိုင္း ျမန္မာဟင္းေတြကို ခ်က္စားေနျမဲပင္။ ခ်မ္းသာေသာ တိုင္းျပည္ မို ့သူတို ့အစာေတြ သန္ ့ရွင္း ေရာဂါကင္း ေအာင္ ေရာင္း တာ ျမင္ေတာ့ ငါ တို ့ ခ်မ္းသာရင္ လည္း ေဘးကင္းကင္း သေဘၤာသီး သုပ္ေလးေတြ စားႏိုင္ မွာဘဲ လို ့ ေတြး မိ တာက လြဲလို ့သူတို ့ အစားေတြကို ခုံမင္ စိတ္ မရွိပါ။

အားေဆးေတြကို ေန ့တိုင္း တိုက္ေနေသာ္လည္း သိသိသာသာ အေလးခ်ိန္ မတက္လာတာမို ့ကိုယ္ရဲ့ မိဘလို အုပ္ထိန္းသူေတြ က ကိုယ္ကို စိတ္ၾကိဳက္ ခ်က္ျပဳတ္ ခြင့္ မေပးေတာ့ဘဲ သူတို ့၏ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစာမ်ားကို သာ စားေစ၏

ကိုယ့္အဖို ့ကား ငရဲပင္..
ညေနတိုင္း သူတုိ ့ခ်က္ျပဳတ္ေနသည္ကို ေျပးေျပး ၾကည့္ရ၏။ မိဘ အရြယ္ေတြမို ့ရိုင္းရာလည္း မက်ေအာင္ ျပီးေတာ့ အေမရိကန္ အစားအစာ အစစ္ေတြမျဖစ္ရေအာင္ ေဘးက ကူလုပ္ ေပးသလိုႏွင့္ ျပင္ ရသည္။

ဒီေန ့ေတာ့ ၾကက္သားေၾကာ္ ေနတာ ေတြ ့သည္။ ေၾကာ္သည့္ ေနရာမွာ ဆီနည္းတာ ေတြ ့ေသာ္ လည္း ၾကက္ ေၾကာ္ မို ့ ကိုယ္ စားႏိုင္ မည္ ထင္မိသည္။ ထိုစဥ္ မွာဘဲ ၾကက္ေၾကာ္ ကို မိူဟင္း ေရေတြ ေလာင္း လိုက္ျပန္သည္။ ၾကြပ္ ေနေသာ ၾကက္ေၾကာ္ ေပ်ာ့စိစိ ျဖစ္သြားမို ့ကိုယ္ မၾကိဳက္ျပန္ေတာ့။

ေနာက္ဆုံးမေတာ့ ၾကက္သား မူိေၾကာ္ႏွင့္ တူေသာ္လည္း ဆားမပါ ေပါ့ရႊတ္ရႊတ္ ဟင္းတခြက္ ျဖစ္ လာေလ သည္။ သူတို ့ အလစ္မွ ထိုဟင္းကို ငံျပာရည္ဆမ္း စားရန္ စိတ္ကူးလိုက္ သည္။

လွလွပပ ၾကက္သားမူိေၾကာ္ကို ပန္းကန္ျပားေပၚတြင္ ျပင္ဆင္ ျပီး စားဖီုမူးက ကိုယ္ကို ဂုဏ္ယူသလုိ ၾကည့္လိုက္၏ ..ဘယ္လိုလဲ ေတြ ့တယ္မဟုတ္လား ဆိုသည့္သေဘာ..."ဟင္းဟင္း အရမ္းေကာင္းမယ့္ပုံပါဘဲ"
ခ်ီးက်ဴးသည့္ အျပံဳးေလးႏွင့္ ကိုယ္ေျဖလိုက္သည္။

စိတ္ထဲမွာေတာ့ ဒီလိုဟင္းမ်ိဳး ပဲြတစ္ရာကို ဆုမြန္ ေကၽြးသည့္ လမ္းငါးဆယ္ ထိပ္က သေဘၤာသီးသုပ္ ႏွင့္ သာ လဲ လိုက္ ခ်င္တာ ကိုယ္ကိုကိုယ္ အသိဆုံးပင္။

By Htar Htar Myint

(ဟိုးကမၻာတစ္ျခမ္းမွာ ရွိေနတဲ့ အစ္မ ထားထားျမင့္ရဲ့ သေဘၤာသီးသုပ္တမ္းခ်င္းေလးကို အမွတ္တရပို႕စ္အျဖစ္တင္လိုက္ပါတယ္။)

6 Comments:

Nge Naing said...

မဆုမြန္ေရ အစ္မလည္း ထိုင္းသေဘာၤာသီးေထာင္းကို သိပ္ၾကိဳက္တယ္။

ေျခလွမ္းသစ္ said...

ဒီလိုပါပဲ မိမိ႐ိုးရာ အစားအစာကို ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ စားေသာက္လာေတာ့ used to ျဖစ္ေနတာေပါ့ ဘယ္လို ႏိုင္ငံႀကီးကိုဘဲ ေရာက္ေရာက္ မိမိႏွစ္သက္တဲ့ အစားအစာသာ ခံတြင္းေကာင္းေစပါတယ္..

မိုးခါး said...

အစ္မေရ
ဖတ္ျပီး စားခ်င္သြားျပန္ေရာ .. း))
ျမန္မာႏုိင္ငံက အစားစာေတြ သန္႕ရွင္းျပီး က်န္းမာေရးနဲ႕ ညီညြတ္ပါေစ .. း))

khin oo may said...

ဟုတ္တယ္.ငါးကိုေႀကာ္ၿပီး အုန္းနုိ႕နဲ႕ၿပန္ခ်က္တာ လဲရွီတယ္။ သိတ္စိတ္ဆိုးတာဘဲ

tg.nwai said...

"ခ်မ္းသာေသာ တိုင္းျပည္ မို ့သူတို ့အစာေတြ သန္ ့ရွင္း ေရာဂါကင္း ေအာင္ ေရာင္း တာ ျမင္ေတာ့ ငါ တို ့ ခ်မ္းသာရင္ လည္း ေဘးကင္းကင္း သေဘၤာသီး သုပ္ေလးေတြ စားႏိုင္ မွာဘဲ လို ့ ေတြး မိ တာက လြဲလို ့သူတို ့ အစားေတြကို ခုံမင္ စိတ္ မရွိပါ။"

အမွန္ပါပဲ..။

kiki said...

အသုပ္ခ်ဥ္စပ္ေလး ..စားခ်င္ေနပါတယ္ဆိုမွ ...

ဖတ္ရင္း ဖတ္ရင္း နဲ့ ေနာက္မွ ..
အိုး ဟိုးး ဂလိုကိုး လို ့ ..
သူငယ္ခ်င္း ေရးထားတာ ျဖစ္ေနတယ္ ..
ဘာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ..အဲ့လို စားစရာေတြ ကို လြမ္းသြားတယ္ ...
ယိုးဒယား သေဘာၤသီးေထာင္း သုပ္ေလးလဲ ေကာင္းတာပဲ .. ..